En uutholdelig nødvendighet

Wannsee-konferansen Regi: Matti Geschonneck, drama, Tyskland. Aldersgrense 12 år. Norsk kinopremiere 25. november

Bergen kino har av en eller annen grunn valgt å ikke vise denne filmen, og det er helt ubegripelig. For et yngre publikum er den en utilslørt og skrekkinngytende innføring i fascismens språk og tenkesett. Det er den også for et voksent publikum, mens den for oss eldre er en gjenoppfriskning av en historielekse som ikke kan repeteres ofte nok. Det slår meg særlig når jeg hører noen retoriske vendinger fremført av konferansedeltakere. Det klinger et ekko av dem i dagens mest grumsete, grimme kommentarfelt, og det skremmer vettet av meg.

20. januar 1942 møttes altså en gruppe fremstående tjenestemenn i den staselige villaen ved innsjøen Wannsee utenfor Berlin. De var innkalt av Reinhard Heydrich, offiser i SS og leder for Reichssicherheitshauptamt – RSHA. Til stede var også representanter for de ulike avdelingene i SS, samt utenriks-, innenriks- og justisdepartementet, NSDAP (nazipartiet), rikskanselliet, den sivile administrasjonen for de okkuperte områdene samt personer med erfaringer fra deportasjon og massedrap. Sentralt i det 90 minutter lange møtet var også Adolf Eichmann. Målet var å legge frem og samordne det som i eufemiske ordelag ble kalt den endelige løsningen på jødespørsmålet.

Philipp Hochmair spiller Reinhard Heydrich, offiser i SS og leder for Reichssicherheitshauptamt – RSHA.
Alle foto: AS Fidalgo

Det var altså her Holocaust ble fremforhandlet, protokollført og signert, og filmen bygger på denne protokollen. Det er altså liten grunn til å tvile på det som blir sagt, og at det blir sagt akkurat på denne måten. Pakket inn i et byråkratisk språk der umenneskeliggjøringen er total, og jødene omtales som var de varer som hopet seg opp, en bestand som må tynnes ut, alt mens møtedeltakerne drikker kaffe og konjakk, eller står foran kake- og dessertbordet og snakker om fordelene ved Zyklon B. Det er ubehagelig inntil det uutholdelige, det er kvalmende, og det er helt nødvendig å ta innover seg at det var sånn det skjedde. Og at mennene som deltok (og hvis eneste humane innvending var hensynet til tyske soldaters moral i møte med nedslaktingen) var prestesønner, familiefedre, jurister. Sistnevnte opptatt av at jødene skulle gjøres rettsløse i ordnede former. Akkurat de ordene brukes. Les dem igjen.

Johannes Allmeyer i rollen som Adolf Eichmann, her sammen med sekretæren Ingeburg Werlemann (Lilli Fichter).

Filmen gjengir møtet i samme tone som møtet gjennomføres i. Kjølig, distansert og effektivt, alt mens Theo Bierkens’ kamera glir mykt gjennom rommet, betrakter de ulike ansiktene og slik lar oss betrakte dem, med deres manglende mimikk, deres uttrykk for interesse, deres i noen tilfeller nesten milde åsyn, eller utilslørt arroganse, eller Heydrichs høflige, kameratslige, nesten joviale tone. Philipp Hochmair leverer en forstyrrende god tolkning av den skremmende skikkelsen. Det gjør også Johannes Allmeyer som Eichmann, idet han gjør ham til en uttrykksløs liten protokollfører med tall på hjernen – her tall over Europas jøder.

Bortsett fra viktig tematikk, var jeg spent på om dette kunne fungere som film. Men det gjør det til de grader. Wannsee-konferansen kan til en viss grad sammenliknes med en god rettssalsfilm, konsentrert som den er til ett bestemt, signifikant lokale, og drevet frem av en dialog det hviler på regissøren å bruke dramaturgisk. Dialogen her er ordrik, men nettopp innholdet, det som sies, drar deg ut på stolkanten i frykt og avsky over ikke bare hva som ytres, men måten det ytres på. Og i bakhodet ligger vissheten om at ordene ikke bare var kald retorikk. Ordene ble praksis. De ble handlinger, og de kostet livet til seks millioner jøder, 500 000 rom og et sted mellom 15 000 og 600 000 homofile.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s