En særdeles vellykket danske

Rettferdighetens ryttere Regi: Anders Thomas Jensen, Danmark, action/komedie/drama, 1 time 56 minutter, 15 år. Norsk kinopremiere 2. juli

Si hallo til noen av de mest originale rollefigurene som er sett på kino på lenge. De kunne fremstått utstuderte, som et skrivebordspåhitt, men sammen med et knippe særdeles opplagte skuespillere av dansk toppklasse, sørger regissør Anders Thomas Jensen for at det funker som fy.

Dette er en sånn film man helst bør vite minst mulig om på forhånd, så ikke les mer enn dette avsnittet dersom vil du vil sette deg i kinosetet like blank som jeg var da jeg tok plass. Men se filmen, altså! Du må tåle å bli vitne til ganske mye vold, men på kjøpet får du også en film med et hjerte så varmt og digert at det nesten sprekker, og så mye humor at du kommer til å gå og humre og le i flere dager.

Mads Mikkelsen spiller Markus, befal i Afghanistan, og – skal det vise seg – en kaldblodig jævel med lav impulskontroll for vold, og et følelsesliv som trygt kan kalles avstengt. Da konen Emma (Anne Birgitte Lind) blir drept i en omfattende togulykke, må han reise hjem for å ta seg av tenåringsdatteren Mathilde (Andrea Heick Gadeberg). Det går ikke spesielt bra.

Markus (Mads Mikkelsen) kommer sønderknust hjem fra Afghanistan etter at konen er drept i en togulykke. Forholdet til tenåringsdatteren Heick Gadeberg) er ikke spesielt godt.
Alle foto: Rolf Konow

Med på toget var også matematikeren/statistikeren Otto (en nesten ukjenkjennelig Nikolaj Lie Kaas). Siden han jobber med algoritmer og sannsynlighetsberegninger, vurderer han observasjoner og andre elementer han graver frem, legger sammen to og to og får fire. Dette, konkluderer han, dreier seg slett ikke om en ulykke, men et attentat for å bli kvitt et brysomt vitne i en forestående rettsak. Sammen med kollegaen (og hackeren) Lennart (Lars Brygmann) og Emmenthaler (Nicolas Bro) – ekspert på ansiktsgjenkjenning – oppsøker han Markus for at de sammen skal ta affære, siden politiet ikke gjør det døyt.

Greien her er at ingen av dem er i vater, for å si det sånn. Hvor mange diagnoser de hver for seg kan skilte med, er uvisst, men det er en del, og inkulderer en god neve tvangsnevroser. Og her er filmen helt genial. Den mikser nerderi, psykiatri og sosial utenforskap slik at strålende replikker, dialoger og situasjoner bare renner ut, samtidig som den gradvis slipper ut info om disse typenes bakgrunn, slik at man forstår og blir glad i dem. Den greier å skildre disse særdeles odde typene med stor respekt og varme. Humoren er like hysterisk smart som den er hylende morsom. Og midt i dette presterer den å lodde dypt i det menneskelige, i det maskuline, og i det som handler om omsorg.

Emmenthaler (Nicolas Bro), Lennart (Lars Brygmann), Markus (Mads Mikkelsen og Otto (Nikolaj Lie Kaas) rigger seg til i Markus’ låve for å kartlegge gjerningsmennene bak det de mener er et regissert togattentat.

Her er virkelig mye menneskelig å ta tak i, også. Skyldfølelse, fravær og svik som har fått store konsekvenser og satt dype spor. Krigens konsekvenser for yrkessoldaten. Og de i utgangspunktet rettferdige hevnernes skrekk i møte med en mann – Markus – som nådeløst effektuerer det de har satt seg fore. Også her er filmen helt genial. Den veksler sømløst fra det såreste (særlig representert ved Mathilde og Otto) til det vilt brutale og tilbake igjen, tøyer ut i humor, og så er det på’an igjen. Filmen tematiserer tilfeldigheter, men her – i måten filmen er skrudd sammen på – er ingen ting overlatt til tilfeldighetene.

Yrkessoldaten Markus gir gjengen våpentrening – med vekslende hell.

Dette er en film som helt åpenbart beveger seg i brødrene Coens terreng. Den mikser hevndrama og forviklingsdrama og screwballkomikk, er fullstendig uforutsigbar, vilt underholdende og dypt rørende. Volden er ubehagelig, men særdeles velorkestrert. Budskapet er krystallklart: Vi må ta vare på hverandre. Uansett, men særlig når livet er på sitt svarteste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s