Emma Thompson i storslag som talkshow-vertinne

Late Night Regi: Nisha Ganatra USA, komedie, 1 time 45 minutter, tillatt for alle. Norsk kinopremiere 2. august


Mindy Kaling har skrevet manus, men mye tyder på at Emma Thompson har hatt fingrene borti noen passasjer her og der. Men la oss spole noen år tilbake. 

I en uforglemmelig seanse under utdelingen av Golden Globe i 2014, spaserte Thompson barbeint opp på podiet med stillettskoene i den ene hånden og et glass martini i den andre. “Jeg vil bare at dere skal vite at dette røde, det er blodet mitt,” sa hun med pekefingeren rettet mot Louboutin-skoenes karakteristiske røde såler, før hun, underveis i prisutdelingen, kastet dem demonstrativt over skulderen. For henne er kampen mot høye hæler et feministisk standpunkt, og se: noen minutter ut i Late Night synker rollefiguren hennes, Katherine Newbury, ned på en stol, river stønnende av seg stillettskoene og gir dem en verbal omgang alle som har erfart vonde føtter vil applaudere. Da har Katherine nettopp tatt i mot en av mange Emmy-statuetter, USAs største pris for TV-produksjon. Og hun er iført en sølvglitrende kjole ikke ulik den Thompson bar under Golden Globe.

Katherine Newbury (Emma Thompson) har nettopp mottatt en av mange Emmy-statuetter. 

Senere skal vi se Katherine stå på stand up-scenen og snakke om hvilke oppgaver som venter henne som 56-åring i Hollywood. Det er sviende presist, det er morsomt og sant og samtidig deilig å se i en film som viser at hvis bare filmskaperne tenker annerledes behøver det slett ikke være slik. 

Erkebritiske Katherine har i årevis vært feiret talkshow-vertinne i New York. Nå innhentes hun av nye medier, av tiden, av manglende fornyelse. Ratingen daler. Kanalsjefen vil bytte henne ut. Samtidig, fra et helt annet miljø, valser en av hennes beundrerinner inn på arenaen, i håp om å få jobb som manusforfatter. Molly Patel (Mindy Kaling) er i den “heldige” situasjonen at hun er av indisk herkomst, og kvinne, så hun kvoteres inn i jobben og prøver å finne sin plass blant gjengen av utelukkende hvite, mannlige manusforfattere. Det går ikke nødvendigvis så bra.

En forventningsfull Molly Patel (Mindy Kaling) ankommer New York for å søke jobb hos forbildet sitt.

Katherine er neppe sjefen noen av oss ville ha. Bak den briljante, smilende og morsomme TV-personligheten skjuler seg en beinhard dame, et rævholl av et maktmenneske som sparker folk på dagen etter eget forgodtbefinnende og tiltaler medarbeiderne ved nummer, ikke navn. Det er en rolle Thompson tolker med bravour – ikke uventet, særlig om man har sett henne i HBO-serien Years and Years, der hun spiller den populistiske ytre høyrepolitikeren Vivienne Rook. Samtidig aner man hva det må ha kostet Katherine å stå i posisjonen hun står i, i et konkurransepreget mannsmiljø.

Den britiske veteranen John Lithgow spiller Katherines parkinsonsrammede ektemann Walter. 

Både regissør Nisha Ganatra og manusforfatter Mindy Kaling har bakgrunn fra TV-produksjon. Ganatra har vært episoderegissør for bl.a Girls og Better Things. Kaling har levers manusbidrag til The Office og Saturday Night Live. De kjenner altså feltet som sådan særdeles godt. Som kvinner (ups! Det er noe man ifølge Katherine aldri skal innlede et utsagn med) og mørkhudete vet de åpenbart også en del om manglende mangfold og hvite perspektiver generelt og i bransjen spesielt. Men Late Night er ikke noe identitetspolitisk prosjekt. Tvert imot. Både i skildringen av Katherine og Molly, av sexismen i miljøet og av minoritetserfaringer legges det inn en rekke fine nyanser og morsomme vrier. 

Katherine prøver å fornye talkshow-konseptet sitt.

Late Night er forutsigbar så det holder; noe annet ville vært oppsiktsvekkende, gitt at dette er en ganske lettbeint komedie. Men i skildringen av to høyst ulike kvinner i hver sin ende av karriereskalaen, er den underholdende, med et fint feministisk sting.   

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s