Langsom spenning

The Good Nurse Regi: Tobias Lindholm Tilgjengelig på Netflix

Mellom 2011 og 2014 var Jessica Chastain nærmest all over, med filmer som bl.a The Tree of Life (Terrence Malick), Barnepiken (Tate Taylor), Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow), Frøken Julie (Liv Ullmann) og Interstellar (Christopher Nolan). En regissør- og kritikeryndling som plutselig forsvant litt ut av monitor. Og akkurat idet jeg begynte å lure på hvor hun var blitt av, dukket The Good Nurse opp.

Vi snakker true crime her, en sjanger jeg egentlig ikke er så glad i, og som det lages flere og flere filmer og serier av. Litt irriterende, litt illevarslende, fordi det muligens ymter om en kreativ idétørke blant manusforfattere. Men med Chastain i hovedrollen var det likevel en film jeg måtte se. Eddie Redmayne ble i så måte et muligens bonusspor. Etter filmer som The Teory of Everything og Den danske piken har han skrevet seg inn i boken min som en dyktig skuespiller i roller som skriker Oscar, men som jeg også synes skjemmes av et visst overspill.

Men her! Her kvitterer han ut med en perfekt rolletolkning. Avdempet, balansert, med en tilbakeholden spillestil som gjør rollefiguren hans, Charlie Cullen, desto mer nyansert og derfor skumlere.

Chastain spiller Amy Loughren, nattsykepleier som i tillegg er enslig mor og sliter med livstruende hjerteproblemer. Hele situasjonen hennes tegner i seg selv et for jævlig bilde av det amerikanske helsevesenet og arbeidstakerrettigheter. hun burde vært sykmeldt, men må jobbe enda noen måneder før hun har rett på helseforsikring. Så dukker heldigvis Charlie Cullen opp. En mild, vennlig mann som trår til for Amy både sykepleierfaglig og som en venn som også stiller opp for henne på privaten. Men med Charlies inntreden inntreffer også uforklarlige dødsfall på avdelingen. Alle er Amys pasienter.

The Good Nurse er ingen stor film. Den er ganske konvensjonell, men den vinner meg ved ikke å ty til snarveier og oppskrudd spenning. Historien fortelles med en slags grundig langsomhet som gir relasjonen mellom Amy og Charlie tid til å vokse frem, og som legger grunnlaget for en annen type spenning – på det menneskelige plan. Hva gjør Amy når etterforskerne Tim Braun (Noah Emmerich) og Danny Baldwin (Nnamdi Asomugha) begynner å fatte mistanke til Charlie? De dramatiske valgene hun må ta er av stoff hollywoodfilmer er laget av, men her funker det fordi fortellerstilen er så udramatisk. Chastain er også god i denne typen roller, og troverdig som en helt vanlig, amerikansk dame.

Utslått av virus og med mange og til dels store filmer innabords på kort tid, trengte jeg en film som interessant og god nok, men ikke for oppskakende, eller full av action. I så måte var denne perfekt å ligge i sofaen og se. Gjensynet med Jessica Chastain var gledelig, og Redmayne fikk fornyet tillit.

Dette er for øvrig Tobias Lindholms regidebut. Han er bedre kjent som manusforfatter til filmer som oscarvinneren Ett glass til, Jakten og Submarino (alle signert Tomas Vinterberg) samt TV-seriene Mindhunter og Borgen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s