Selv ikke gode Florence Pugh kan redde denne filmen

Don’t Worry, Darling Regi: Olivia Wilde, USA, drama/thriller. 15 år. Norsk kinopremiere 23. september.

Jeg har vært fan av Florence Pugh siden den fabelaktige TV-serien The Little Drummer Girl (basert på John le Carré like fabelaktige roman). Fascinasjonen ble befestet i Ari Asters Midsommar og Greta Gerwigs Little Women, og jeg kommer til fortsette å se alle filmene hun spiller i, selv om filmen som sådan skuffer stort. Og det gjør denne.

Det har ikke manglet på forhåndsbuzz etter at regissør Olivia Wilde ga Shia LaBeouf sparken, angivelig på grunn av dårlig oppførsel på settet. Han skulle spille Jack, ektemannen til Pughs hovedrolle Alice, og ble erstattet av Harry Styles (Dunkirk).

Chris Pine spiller den mystiske Frank, byen Victorys lederskikkelse. Regissør Olivia Wilde har selv en rolle som husmoren Buffy, Alices nærmeste nabo.
Alle foto: Warner Bros. Entertainment

De første bildene fra opptak antydet dessuten et 50-tallsmiljø til å sikle av for oss som har en svakhet for datidens estetikk (kvinnesynet ikke inkludert). At Olivia Wilde tidligere hadde regissert den smarte komedien Booksmart lovet også godt. Og for all del: 50-tallsestetikken innfrir til fulle med sin tilsynelatende isolerte og velregulerte forstadsidyll av bungalower og grønne plener, stilrene interiører, cocktails og sigaretter, cool jazz og de l-e-k-r-e-s-t-e kjolene du kan tenke deg.

Byen heter Victory, og ligger langt uti ørkenen. Her lever altså Alice og Jack i 1950-tallets ide om perfekt harmoni. Om morgenen kjører han og alle de andre ektemennene av gårde på jobb. Om ettermiddagen tas de imot med et glass whisky og et lekkert måltid av en plettfri hustru og husmor. Men vent litt. Men hva jobber de med, mennene? Hvem er egentlig denne Frank (Chris Pine) som fremstår som sjefen for det hele? Og de bannerne langs veien, ser ikke de ganske fascistoide ut?

Alice (Florence Pugh) er i ferd med å oppdage sannheten om den idylliske byen hun lever i.

Ting er altså ikke helt som det fremstår som, og det er Alice som begynner å ane at noe er fryktelig feil. Filmen kan godt ses på som en kommentar til et 2020-tall som på flere felt prøver å skru tiden tilbake, særlig hva angår kvinnesyn, og kvinners liv og rettigheter. Men skal slike kommentarer ha noen funksjon, må de ha brodd og originalitet. Det er Don’t Worry, Darling nærmest blottet for. Den plukker litt The Stepford Wives her, litt 1984 der, tilsetter en dash Black Mirror og en klype The Firm, og det mangler ikke på ambisjoner, men filmen går altså ikke i hop. Jeg burde bli fryktelig nysgjerrig på hva som skjuler seg bak den sukkersøte, glatte fasaden, hva som fremkaller de brå, jordskjelvliknende rystelsene som av og til inntreffer, eller svart/hvitt-glimtene Alice får av badedraktkledde kvinner som turner eller synkronsvømmer, jeg vet ikke helt. Og jeg lurer jo på hva som foregår, men mest av alt synker jeg bare lengre og lengre ned i kinosetet i en slags kjedsomhet som skygger mer og mer for nysgjerrigheten. Og når løsningen kommer, står den knapt til troende.

Det mangler ikke på tidsriktig 50-tallskoloritt. Tvert imot.

Da hjelper det ikke at Florence Puch legger bredsiden til og nok en gang viser at hun er en dyktig, gjennomproff skuespiller. Heldigvis har hun flere filmer på beddingen, blant annet i Christopher Nolans kommende og stjernespekkede Oppenheimer, og i Denis Villeneuves andre film i Dune-serien.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s