Majestetisk og meditativt om minnenes mystikk

Memoria Manus og regi: Apichatpong Weerasethakul. Drama. England/Frankrike/Tyskland/Kina/Sveits/Mexico/Colombia /Thailand/Qatar. Tillatt for alle. Norsk kinopremiere 3. juni

Memoria begynner med en stillhet så stor og langvarig at jeg tror det er noe galt med lyden. Så: en plutselig symfoni av bilalarmer, utløst av – hva? Herfra og videre er det bare å forberede seg på en rekke noe skjer, men hva i all verden er det-øyeblikk, og scener uten tilsynelatende sammenheng. Før et klarere bilde begynner å manifestere seg. Selv om også det klarere, større bildet kan være vanskelig å gripe helt.

For sånn er det med filmene til Weerasethakul. De har en særegen evne til å trollbinde og fascinere, selv om man ikke nødvendigvis forstår alt. Mye gikk helt sikkert tapt i oversettelsen av så vel Sovende soldater (2015) som Onkel Bonmee som kan erindre sine tidligere liv. Likevel satt jeg som fjetret, slik jeg også gjør nå, i møtet med Weerasethakuls første engelskspråklig film, som også er spanskspråklig, siden den foregår i Colombia. På sett og vis er det langt mer tilgjengelig enn regissørens tidligere. Det betyr altså ikke at den er mainstream på noe som helst slags vis.

Lydmannen Hernan (Juan Pablo Urrego) hjelper Jessica med å digitalisere lyden hun brått begynner å høre.
Alle foto: Another World Entertainment

Tilda Swinton er – som vanlig – helt fabelaktig i rollen som Jessica Holland, en skotsk orkidédyrker på besøk hos søsteren Karen (Agnes Brekke) i Bogotá. Brått begynner hun å høre en spesiell, drønnende lyd hun ikke kjenner opphavet til. Hun oppsøker lydmannen Hernan, som hjelper henne med å dechiffrere lyden og gjenskape den digitalt. Senere skal hun, på en reise, treffe en annen utgave av Hernan (Elikin Diaz). Han er ikke bare en eldre utgave, han lever et helt annet liv. Men også han bringer Jessica nærmere lyden og dens opphav.

Særlig scenene mellom dem er fullstendig oppslukende i sin langsomhet, sin avdekking av en historie vi må være meddiktere til. De kan godt hvile i sin egen metafysikk. Men de kan også tolkes som et vakkert bilde på muligheten vi mennesker har til å forstå hverandre, og hverandres minner, om vi kommer hverandre nær nok, våger å berøre hverandre, fysisk og/eller mentalt.

Filmen er full av metafysiske ideer og gåter som i en annen filmskapers hender kanskje ville gjort meg mer irritert enn dypt berørt og interessert – nesten kynisk realistisk som jeg er. Men Weerasethakul forfører meg inn i en verden der fortid og nåtid flyter inn i hverandre, eller eksisterer samtidig, der andres minner tar bolig i en, og underlige ting skjer. Naturmystikeren Weerasethakul er fullt til stede også her, men filmspråket er tilnærmet realistisk, avbrutt av vidunderlige scener, som nevnte bilalarm-symfoni, eller en langvarig takning med et jungelmotiv som sender tankene til et millioner år gammelt motiv av urskog. Så manifesterer noe seg i et hjørne. Hva skal jeg ikke røpe. Men med ett har regissøren lagt et nytt lag til historien. Den er kanskje i meste laget for en realist, og unødvendig for historien slik jeg velger å lese den. Men det tilgir jeg gjerne.

Memoria er såkalt slow cinema, med lange tagninger, et ofte stillestående kamera, og et totalt fravær av hva vi ellers tenker om plott eller historiefortelling, eller protagonster og antagonister og hva filmer vanligvis består av. Det ofte stillestående er for meg alt annet enn kjedelig. Det frembringer et intenst nærvær, noe i nærheten av mindfullness (jeg finner ikke noe bedre ord), eller kanskje noe meditativt, noe zen, noe som gjør blikket klarsynt for og opptatt av små detaljer. Gresstrå og bananpalmer som beveger seg i vinden. En flue som kravler på en bukselegg. Lyset som faller gjennom gardinsprekken på et sovende menneske.

Den eldre utgaven av Hernan (Elikin Diaz) bringer Jessica enda nærmere lydens opphav.

Og så er det selvsagt Tilda Swintons uanstrengte og likevel intense tilstedeværelse. Spaserende gjennom byens gater, og i det colombianske landskapet, utstråler hun med sin høyde, sine klær, sitt væremåte, en påfallende vestlighet som ikke kan være annet enn intendert. Ved å plassere henne i dette landskapet, der hun også sneier innom antropologiske/arkeologiske utgravninger av 6000 år gamle levninger som trolig led en rituell død, er det som om Weerasethakul både vil vise oss hvordan vi europeere har fjernet oss fra mystikken, og har mulighet for å finne tilbake til den. Kanskje. Jeg vet ikke. Jeg har ikke noe behov for å bli mystiker, jeg syns det er mer enn nok å ha beholdt evnen til å undre seg. Og Memoria gir masse å undre seg over, og tenke på, lenge etter at filmen er ferdig. Takk gud for filmer som ikke har et svar med to streker under.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s