En herlig kjærlighetshistorie

Licorice Pizza Manus og regi: Paul Thomas Anderson drama/romantisk komedie, USA, 2 timer 13 minutter. Norsk kinopremiere 25. februar

Ikke spør meg om tittelen, jeg aner ikke hva den spiller på. Motsetninger, kanskje? To ting som hver for seg er kjempegodt, men ikke sammen? Det speiler i så fall Alana og Gary relativt godt. Hun er 25 år og syns 15 år gamle Garys forsøk på å sjekke henne opp er relativt patetiske og barnslige. Og så sjarmeres hun likevel.

Selv sjarmeres jeg i senk av Gary og Alana. Hun spilles av Alana Haim, som her gjør sin første rolle, utrolig nok, hun er ellers frontfigur i bandet Haim Som Anderson har laget musikkvideoer for), der hun spiller sammen med søstrene Este og Danielle, som også medvirker som søstrene hennes i filmen (sammen med foreldrene). Filmens Alana er en smart, stolt, freidig og særdeles selvbevisst ung kvinne, og karismatiske Haim fyller henne med en tilstedeværelse av en annen verden.

Cooper Hoffman spillefilmdebuterer også, 19 år gammel. Han er sønn av Paul Thomas Andersons mangeårige samarbeidspartner, avdøde (og dypt savnede) Philip Seymour Hoffman, og har arvet mye av farens utseende og talent. Hans Gary er smått lubben, kvisete barneskuespiller i ferd med å vokse seg ut av den karrieren, men med betydelig forretningstalent, og like smart og selvbevisst som hennes. Hoffmann spiller frem en perfekt miks av barnlig naivitet og sjarmerende verdensvanthet hos Gary. Det er en bragd, gitt at rollefiguren kunne blitt en ganske irriterende skapning.

Gary (Cooper Hoffman) utnytter frigivelsen av flipperspillene, og prøver å slå seg opp som flipperspillkonge.
Alle foto: MGM/SF Studios

Fra det øyeblikket Alana og Gary møtes, er det som om de konstant føler hverandre på tennene, og samtidig virvles inn en relasjon full av tiltrekning, krangling, samarbeid og sjalusi. For de er ikke kjærester, må vite, selv om vi sitter i kinosetet og vet at joda, det er de, eller det blir de, vi skal bare gjennom en to timers film før de finner ut av det.

Det er helt greit, så lenge det er snakk om to så vidunderlige timer. Anderson sender de to hit og dit, stadig løpende, av og til i bil, i en heidundrende sekvens også i en lastebil, gjennom Los Angeles i 1973, der alle muligheter som dukker opp, gripes begjærlig. Gary er eksepsjonelt våken i så måte. Dermed får vi blant annet et gjensyn med det hysteriske produktet vannseng (ja, jeg hadde vannseng på 1980-tallet). Alana er like talentfull på sine områder, hun søker jobb som skuespiller og vi blir vitne til en hysterisk underholdende seanse hos en manager, Mary Grady (Harriet Sansom Harris, som spilte Eleanor Roosevelt i Atlantic Crossing).

Barnestjernen Gary (Cooper Hoffman) skal til New York for å medvirke i et show. Han må reise med en voksen, og siden moren ikke kan, blir Alana med som «barnevakt».

Licorice Pizza er ikke bare deilig energisk, den flyter vimsete av gårde på en utrolig målrettet og inspirert måte, full av overraskelser og omveier. Filmstjerner og filmfolk dukker opp, vi er tross alt i LA. Sean Penn i en kjempevittig rolle som den aldrende Hollywood-stjernen Jack Holden, som Alana er på audition hos og som han prøver å forføre før muligheten til å gjenskape gamle kunster viser seg å overgå libido. Det leder til en fullstendig absurd seanse iscenesatt av av Rex Blau (en like vittig Tom Waits) – med en olmt sjalu Gary som observatør på en sidelinje der han trives særdeles lite. Bradley Cooper dukker opp i en liten, men hysterisk morsom rolle som innbilsk, überkåt og stein hakke sprø skuespiller.

Sean Penn spiller den feterte og aldrende Hollywood-stjernen Jack Holden, som prøver å forføre en tilsynelatende slett ikke uvillig Alana (Alana Haim).

Bortsett fra vissheten om at joda, Alana og Gary blir kjærester, har jeg ikke sett en så uforutsigbar film på lenge, lenge. De to finner sammen og støtes fra hverandre, oljekrisen setter sitt preg på en særdeles bilbasert by – og på Garys vannsengfirma, Alana prøver å søke sine egne veier.

For en som selv var 17 i 1973, er det å se den som å svømme rundt i et hav av herlig nostalgi, der jeg vet nøyaktig hvordan Alanas kjoler kjennes på kroppen og mellom fingrene, og lydsporet sender meg tilbake til utallige fester på rotete hybler. Så spørs det om Anderson lar den utspille seg akkurat dette året fordi 1970-tallet er så vidunderlig filmatisk og historisk signifikant eller om han gjør det fordi historien, lagt til i dag, ville vært vanskeligere å fortelle. Penns rollefigur ses selvfølgelig i lys av metoo, men det gjøres ikke noe nummer ut av dette. Aldersforskjellen mellom Gary og Alana er et tema det gjøres et nummer ut av, men på en annen måte enn tilfellet ville vært i dag. Å være 15 i 1973, var også annerledes enn det er i 2022. To år før, i 1971, kom også Hal Ashbys ikoniske Harold og Maude, en kjærlighetshistorie om en tenåringsgutt og en gammel dame – filmhistoriens mest umake par, og en film som neppe hadde sett dagens lys i dag. Kanskje er det i lys av den Licorice Pizza også må ses. Som en vidunderlig, morsom film om et umake par.

En kommentar om “En herlig kjærlighetshistorie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s