BIFF SPESIAL: En italiensk dannelseshistorie

Chiara – mafiaens datter Manus og regi: Jonas Carpignano, Italia, drama, 2 timer.

Antatt norsk kinopremiere 25. mars 2022. Førpremiere på Bergen Internasjonale filmfestival 21., 24. og 27. oktober.

Norske filmtitler er et kapittel for seg. Her er originaltittelen A Chiara, og både Til Chiara og Om Chiara hadde fungert bedre og vært mer presise titler. Chiara – mafiaens datter er ikke feil, 15 år gamle Chiaras far tilhører mafiaen. Men han er ingen Gudfar, akkurat, og noe av filmens store pre er hvordan den levende og livfullt etablerer familiens gjenkjennelige normalitet. Chiara og søstrene erter hverandre, småkrangler og småsloss, elsker hverandre, blir misunnelige på hverandre; alt mens mamma og pappa oppfører seg som ganske vanlige, italienske mammaer og pappaer, fulle av varme, kjærlighet og betskyttelsestrang. Slik skapes også en grunnleggende forståelse for Chiaras kjærlighet til faren.

Så feires storesøster Giulias 18-årsdag, med masse mennesker, mye varme, lek og moro. Chiara aner likevel at noe ikke er som det skal. Sent på kvelden går en bombe av i farens bil. Han går i dekning. Det blir innledningen på en dannelsesreise der Chiara prøver å finne ut mer om faren og virksomheten hans, og etter hvert må ta innover seg et nytt og annet syn på familien, på seg selv og sin rolle som datter – og på store moralske og etiske spørsmål.

Det sies at vi mennesker modnes og blir voksne når vi innser våre foreldres feilbarligheter. Med en svært god og tilstedeværende Swamy Rotolo i hovedrollen, tegner filmen et nydelig portrett av denne modningsprosessen og de vanskelige valgene den kan ha som kan følge. Selv om den i Chiaras tilfelle er knyttet opp mot farens mafiavirksomhet, får den overføringsverdi i kraft av spørsmålene den stiller rundt familie, tilhørighet og behov for å beskytte seg selv.

Filmen avslutter Jonas Carpignanos Calabria-trilogi, som tar for seg ulike forhold ved livet i regionen, særlig knyttet til ‘Ndranghetaen – calabrias gren av mafiaen. Bergen internasjonale filmfestival (Biff) har tidligere vist de to første – Middelhavet i 2015 og A Ciambra i 2017. I sistnevnte bindes tematikken fra Middelhavet – båtflyktninger – sammen med de håpløse livsvilkårene romfolket lever under i den nedslitte landsbyen Ciambra. Jeg så sistnevnte, som gjorde sterkt inntrykk. Den er skitnere og råere enn A Chiara, men også her trekkes trådene til Ciambra. Det er likevel ingen forutsetning å ha sett de foregående filmene for å ha uybytte av A Chiara.

En kommentar om “BIFF SPESIAL: En italiensk dannelseshistorie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s