Feministisk trash

Shadow in the Cloud Regi: Roseanne Liang, USA/New Zealand, actionkomedie, 12 år, 1 time 23 minutter Norsk kinopremiere 5. februar

Man kan selvsagt lese denne i dobbel forstand monstrøse tullekrigsfilmen som en metafor for kvinners undertrykte stilling i et patriarkalsk machosamfunn. Særlig fordi den ekstremt kompetente heltinnen Maude Garrett (Chloë Grace Moretz) i store deler av filmen sitter dyttet vekk og innelås i et klaustrofobisk kanontårn under et krigsfly bemannet med sexister av et slikt kaliber at de ville forvandlet Mor Theresa til blodfeminist.

Man behøver ikke engang legge godviljen til for å lese den slik, for Shadow in the Cloud er feministisk. Men skulle du vurdere å se den som oppfyring til 8. mars, gjør du lurt i å bøtte innpå noen øl først, ta med deg et digert spann popcorn og så skru innsiden av hodet ditt tilbake til ca 12-årsalderen. For dette er feministisk trash. Det er tøv og tant så hinsides at det innimellom blir vilt underholdende i all sin dumskap.

Maude er altså pilot og flymekaniker og krigsflyger og nå ute på et hemmelig oppdrag under annen verdenskrig. Hun bærer på en mystisk skinnveske som skal fraktes fra A til B og som under ingen omstendigheter må åpnes. Hun entrer flyet og leverer sine oppdragspapirer, bare for å bli vilt verbalt trakassert og plassert i kanontårnet, mens flyet setter kursen fra New Zealand til Samoa, eller hvor det nå er på vei. Så skulle man tro at en bønsj drittsekker inni flyet og stadige angrep fra japanske krigsfly utenfor var mer enn nok å skulle hanskes med for Maude (og filmen, og vi som ser på). Men neida. Flyet, og Maude, angripes også av aggressive gremlins. Jepp. Gremlins.

Jeg kjenner at jeg får lyst til å slutte å skrive her. For det ser like dumt ut i skrift som det er på lerretet. La meg likevel ile til med en tilføyelse: Gremlinsene i filmen har en historisk bakgrunn. Ordet gremlin skal ha oppstått blant flygere som betegnelse på vesener som ødela flyenes maskineri. I begynnelsen av filmen får vi også se eksempler på gamle filmer som advarer mot gremlinsene.

Vel og bra. Problemet er bare at det hele er fullstendig overkill. Tilsiktet overkill, men likevel. Maude hadde ikke blitt noe mindre badass superheltinne om hun utelukkende hadde måttet kjempe mot køddete kollegaer og japanske angrepsfly, i tillegg til å klatre rundt på flyskroget i fåglarne vet hvor mange fots høyde. Det ville gitt litt mindre trash, litt mindre latterlig tøv, og litt mer slagkraft.

Nå er det hele så dumt at jeg nesten blir litt fornærmet på vegne av virkelighetens kvinnelige piloter fra annen verdenskrig der de dukker opp sammen med rulletekstene. De må jo ha vært pokker så badass, og hadde fortjent en langt bedre film.

Men Chloë Grace Moretz hadde det forhåpentligvis gøy under innspillingen.

En kommentar om “Feministisk trash

  1. Hoho – stilig anmeldelse 👍 Kirsti

    ons. 3. feb. 2021, 12:32 skrev Sørensens filmservice :

    > brittsorensen56gmailcom posted: » Shadow in the Cloud Regi: Roseanne > Liang, USA/New Zealand, actionkomedie, 12 år, 1 time 23 minutter Norsk > kinopremiere 5. februar Man kan selvsagt lese denne i dobbel forstand > monstrøse tullekrigsfilmen som en metafor for kvinners undertrykte stil» >

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s