BIFF SPESIAL/KORTRAPPORT: En kvalmende knyttneve av en film

New Order Manus og regi: Michel Franco, Frankrike/Mexico, drama/thriller, 1 time 26 minutter

Det bergenske Biff-publikummet har muligheten for å se denne filmen for siste gang i morgen, søndag kl. 12.30, og de som har muligheten både anbefales og frarådes å få den med seg. Anbefales, fordi den går rett inn i en samtid som før vi vet ordet av det kan befinne seg akkurat der. Anbefales også fordi alle som vet noe om hvordan diktaturer ter seg, vil gjenkjenne realismen. Frarådes for sarte sjeler eller mennesker med tortur- og diktaturerfaring. Det var – tro meg – noen som nærmest krøp gråtende ut av kinosalen da jeg så den i kveld.

Et fasjonabelt bryllup er under oppseiling i et rikmannsstrøk. Men til og med bryllupspresangene kommer med et anstrøk av bestikkelser. De som har og de som ikke har tegnes opp med effektive streker, slik også relasjonene mellom dem gjør.

Dommeren som skal vie brudeparet er forsinket på grunn av opptøyer. Kommer det grønt vann ut av springen, eller er det bare noe brudens mor innbiller seg? Så ankommer en gjest med bilen og blusen og halsen tilsølt med grønnmaling. Så braker det løs. Opprørerne tar seg inn i residensen. et blodig, voldelig kaos bryter løs, både der og i byen.

Rike horer, står det tagget på villaveggen når døde og skadde bæres ut. Men hvem er venn, hvem er fiende, hvem utnytter situasjonen til egen fordel? Hvem havner hvor i dette kaoset, og hvem kan ofres og for hva? Som dystopi minner dette litt om Handmaid’s Tale, uten den religiøse dimensjonen, mye om den grimme, brutale virkeligheten vi har erfart, og står i fare for å erfare. Det sender tankene til tidligere militærregimer i Chile og Argentina, det sender tankene til situasjonen på det Latin- og Mellom-Amerikanske kontinentet i dag. Men det skaper også uhyggelige assosiasjoner til for oss mer geografisk og kulturelt nærliggende stater. Særlig i en situasjon der rikdom samles på stadig færre hender, og fattigdommen øker.

Mye på årets program har vært så beksvart at jeg har kommet i skade for å overforbruke ordet i noen titler. Men dette er kanskje det svarteste jeg har sett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s