BIFF SPESIAL/KORTRAPPORT: Alt henger sammen med alt.

Only the Animals Regi: Dominik Moll, Frankrike, drama, 1 time 57 minutter. Kan strømmes på Biff+ ut måneden.

Dette er en type film du bør vite minst mulig om når du ser. Den er et usedvanlig finurlig oppkok av dreininger og omdreininger, av sammenhenger på kryss og tvers, tilfeldigheter, triste unødvendigheter og like sørgelige nødvendigheter. Den begynner med en strålende scene der en mann sykler gjennom gatene i Abidjan på Elfenbenskysten med en geit bundet fast på ryggen, for i neste nå å befinne seg i et forblåst, vinterlig fjellandskap i Frankrike, der en forsvunnet kvinne danner et slags krimplot handlingen skal spinne rundt.

Vi møter en innesluttet sauebonde og et ektepar som driver med kyr. Vi møter en ulykkelig forelsket servitør og noen utro ektefeller. Sammenhenger avdekkes i kapitler der perspektivene stadig skifter og gir nye perspektiver på scener vi allerede har sett. Nye overraskelser lurer bak hver sving. Alt viser seg å henge sammen med alt, også geiten i Abidjan. Men bare en av sammenhengene skjønte jeg på et om ikke tidlig tidspunkt, så på et tidspunkt.

På rollelisten står blant andre Valeria Bruni Tedeschi, som huskes med glede fra filmen Smaken av lykke.

Only the Animals er på en og samme tid både nådeløs og rørende i måten den forteller om folk som roter det skikkelig til for seg selv, og hvorfor. Tilnærmingen er til dels veldig vittig, hele tiden underholdende, selv på sitt mest tragiske, og den er aldri moraliserende. Fortellertalentet er like stort som fortellergleden. Jeg er veldig glad for at jeg fikk plass til denne filmen på et stramt dagsprogram. Dette er en film som burde fått vanlig kinodistribusjon, og som trolig ville nådd et anselig publikum. Du har sjansen til å strømme den på Biff+ pluss. Anbefales.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s