En makeløst fin liten film

Onkel Manus og regi: Frelle Petersen, Danmark. Drama. Tillatt for alle. Norsk kinopremiere 26. juni

Å kalle dette en liten film er egentlig fullstendig feil, for tematikken den rommer er omfattende og stor. Det dreier seg om tilhørighet. Om dragningen mellom drømmer på den ene siden, og ansvar, forpliktelser og lojalitet på den andre. Men formatet Frelle Petersen gir de store spørsmålene, er så jordbundet og stillferdig og tagalt at vi – karakteristisk nok – må hele ti minutter inn i filmen før en av hovedpersonene ytrer et eneste ord. Og da er det bare det: Ett eneste ord.

Kris (Jette Søndergaard) bor med sin onkel på et gårdsbruk så langt sør i Danmark at dialekten tenderer mot tysk. Bare det å sitte og lytte til dette talemålet (men takk gud for undertekstene!) er gefundenes fressen for en språknerd. Onkel (Peter Hansen Tygesen) er fysisk redusert etter et slag, og trenger også personlig hjelp. I tilnærmet taust og rutinemessig fellesskap utfører de to sine oppgaver på gården.

Jette Søndergaard spiller hovedrollen som Kris i dette autentiske, stillferdige og helt nydelige dramaet. Alle foto: Mer filmdistribusjon

En komplisert kalvefødsel introduserer veterinæren Johannes (Ole Caspersen), og gjenoppliver Kris sin drøm om å bli dyrlege. I et tilfeldig og keitete møte med Mike (Tue Frisk Petersen) ligger åpningen til en begynnende kjærlighetsrelasjon. Nye muligheter, altså. Men er Kris i stand til å bryte båndene til onkelen og gården?

Mike (Tue Frisk Petersen) tar Kris med på en date som ikke blir helt slik han planla.

To filmer gjør ingen trend, men det er en smule interessant at det på rappen kommer to filmer som så nitid forholder seg til landbruk og kyr. Først var det islandske Grímur Hákonarsons Melkekrigen, som hadde premiere 5. juni og handler om en middelaldrende, kvinnelig bondes kamp mot Felleskjøpet og dets korrumperte makt. En liten film om et stort tema, det også. Men bortsett fra å hente ut fine bilder fra islandsk natur, greide den aldri å finne en filmatisk og fortellermessig form som løftet den opp og som engasjerte. Når en gammel rabulist sitter og kjeder vettet av seg under en film som handler om en sta rabulist, er det noe galt.

Men Onkel, derimot! Underveis måtte jeg ta meg i å sitte og sukke henført og i fryd. I en i utgangspunktet taus og trist historie greier regissør og manusforfatter Petersen å legge inn masse varm, underfundig humor, både i bilder og dialog, samtidig som han på nesten stedig vis lar oss følge gårdsarbeidet tilnærmet 1:1 på virkelighetsskalaen. Og det funker! Det funker blant annet fordi Kris sier seg interessert i å følge med Johannes til en gård der ei ku lider av vaginalprolaps. Det vil jeg se, sier Kris. Og jeg tenker: Det vil jeg også. Jeg se flere filmer med kyr med vaginalprolaps. Det funker fordi Petersen (som også er fotograf) besjeler bildene fra fjøset med katter som bare er der, slik katter er det på gårder og i fjøs. Det funker fordi det hele er så autentisk at jeg nærmest kjenner lukten av kjøkkenet.

Men han gjør noe annet også, den gode Petersen. I scene etter scene filmer han, like stedig, Kris og onkel fra nøyaktig samme vinkel. Morgen, middag, kveld. Morgen, middag, kveld. Morgen, middag, kveld. Men hva gjør han idet han plasserer Kris i veterinærens bil og de kjører ut fra tunet, i den første scenen der Kris ikke er på bruket eller butikken? Han plasserer kamera i baksetet og filmer gårdsbruket sett i bilens sidespeil. Åh! Det er så fint!

Og hva gjør Petersen når Mike er kommet enda nærmere som mulig kjæreste, og andre gløtt ut i verden synes å nærme seg for Kris? Han filmer den etter hvert urkjente scenen ved kjøkkenbordet fra en helt annen vinkel. Effekten av dette bruddet er ikke bare diger, den er – sammen med ovennevnte bruk av sidespeilet – et nydelig eksempel på hvordan kamera i seg selv kan brukes som fortellerstemme.

For en velsignelse av en film. Jeg er helt forelsket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s