En liten veiledning i Netflix’ filmjungel – del 4

Steve Carell og Ryan Gosling i The Big Short

The Big Short Adam McKays hektiske, underholdende, spinnville film er et krasjkurs i vulgærkapitalisme. Historier som dette kunne knapt vært diktet opp, de skjer bare i en virkelighet som overgår fiksjonen. Men obs! obs! For en (som meg) som ikke aner hva hegdefond, subprime, CDO og short selling faktisk er for noe, går det faktisk også an å lære noe her. På kjøpet får du Brad Pitt i hans kanskje søtese (og dølleste) rolle, en Steve Carell som gjennom hele filmen ser ut som om han skal sprekke, en betakarotenfarget Ryan Gosling med overdoser av kaffekulør i parykken og en hyperaktiv Christian Bale.

The Revenant Akkurat nå fremstår Hugh Glass’ (Leonardo DiCaprio) kamp mot bjørnen som ganske metaforisk. Men av alt uforglemmelig i Alejandro Iñárritus kalde, mektige villmarksepos, husker jeg særlig bildet av en droplete hest med avkappet hode, liggende i snøen. Filmet på avstand, rett ovenfra, gir synet assoiasjoner til de eldgamle, brutale hulemaleriene Glass’ betrakter i en kirkeruin. Sammen med de halvt deliriske, halvt drømmeaktige synene han har av sin halvt indianske kone, byr disse sekvensene på fargemettede, poetiske brudd med filmens gjennomgående gråhvite tone. Samtidig former de et bindeledd mellom noen grunnleggende bestanddeler i menneskenes livsvilkår gjennom tusenvis av år. Jakten på mat. Mening og evighetshåp gjennom gudstro. Det å dø for noens synder, enten det er for frelsens eller unnlatelsens skyld.

Into the Wild Vi holder oss i ødemarken. Nettopp ferdig med universitetet legger Christopher McCandless (Emile Hirsch) ut på en vandring inn i Alaskas villmark. Han er lynende intelligent, han er veltrent. Men behersker han også dette krevende landskapet? Sean Penn er ikke bare en strålende skuespiller, han er også en god regissør. 13-14 år etter at jeg så filmen (og med inntak av noen tusen filmer i mellomtiden) er dette fortsatt en film jeg husker bildesekvenser fra, og inntrykket den etterlot.

Prisoners Denis Villeneuve har levert fra seg en gullrekke av filmer, så når jeg ikke holder denne blant hans beste, sier det egentlig mest om de andre filmene hans. For dette er langt fra noen dårlig film. Hugh Jackman spiller Keller Dover, en mann som tar saken i egne hender da datteren forsvinner og Dover ikke synes politiet arbeider målrettet nok. Et sterkt ensemble bidrar, blant andre Jake Gyllenhaal, Melissa Leo, Viola Davis og Paul Dano.

Frank Langella og Michael Sheen i Frost/Nixon

Frost/Nixon For meg er  regissør Ron Howards filmografi i beste fall av varierende kvalitet. Men her greier han bragden å lage spennende film av de legendariske TV-intervjuene den britiske talkshow-verten David Frost (spilt av Michael Sheen) gjorde med eks-president Richard Nixon (Frank Langella), etter Watergate-skandalen. Dette er snadder for politiske dyr og for mediefolk, og en liten historieleksjon for de som har lyst på det.

Nicola Cunningham og Simon Pegg i Shaun of the Dead  

Shaun of the Dead Vi trenger å le! Dette er zombieapokalypse akkurat så gøy som briten Edgar Wright (Hot Fuzz, Scott Pilgrim vs the World) kan gjøre det, i samarbeid med Simon Pegg.

Bradley Cooper og Lady Gaga i A Star is Born

A Star is Born Gammel vin på ny flaske, med Bradley Cooper (regi og hovedrolle som Jack) gjør slett ingen dårlig jobb når denne klassikeren skal refortelles for fjerde gang. Og Lady Gaga imponerer som den aspirerende rockestjernen Ally. Filmen går inn i sin tid og er samtidig full av homager til de tre foregående. Se bare kjolen Ally har på seg i avslutningsscenen, med samme farge og liknende snitt som en kjole Judy Garland har på seg i sin film. Med sitt myke, avvæpnende ytre utstyrer Bradley Cooper den selvdestruktive Jack med en raus porsjon sår menneskelighet. Desverre vies hans (velkjente og litt forslitte historie) vel mye plass, på bekostning av Allys historie, som er vel så interessant. Den handler nettopp om presset som legges på kvinnelige artisters utseende og kommersielle image, og som filmen skuffende nok ikke følger opp, men lar Ally gli ganske motstandsløst inn i.

Operasjon Argo Denne! Jeg elsker den. Rent historisk tar den sikkert noen dramatiske og dramaturgiske snarveier. Men under det hele ligger en sann historie som nesten er for god til å være sann. I 1979 ble seks amerikanere holdt som gisler i Iran. Så gjør Hollywood det Hollywood er best til. Under dekke av å være produsenter på jakt etter et inspillingssted for en imaginær science fiction-film, setter de i gang en operasjon for å frigi gislene. Ben Affleck har regi og hovedrolle. Resten av laget består av gode folk som Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman. En film man kan se mange ganger.

Sicario Ikke siden The Silence of the Lamb kan jeg huske å ha sett en åpningsscene som sender hjertet så til de grader opp i halsen på meg. Mesterlig regi av Denis Villeneuve, mesterlig foto fra Roger Deakins, mesterlig musikk av (den alt for tidlig døde) Jóhann Jóhannsson. Strålende rollevalg å sette Emily Blunt i hovedrollen som FBI-agent Kate Macer. Benicio del Toro, Josh Brolin og Daniel Kaluuya gjør heller ikke skam på seg. Jøje meg for en film.

Revolutionary Road Nå om dagen trenger man kanskje ikke å nå sjuårskrisen for å kjenne at det røyner på, relasjonsmessig. Så kanskje finnes det en viss trøst og lise i å se andres kriser utfolde seg? Sam Mendes’ film er ihvertfall elegant og lekker så det holder, med særdeles velopplagte Kate Winslett og Leonardo DiCaprio i hovedrollene som April og Frank Wheeler.

Edward Norton og Woody Harrelson i The People vs Larry Flynt

The People vs Larry Flynt Milos Formans film fra 1996 forteller den merkelige og for noen kanskje provoserende historien om hvordan Larry Flynt, den omstridte utgiveren av det ganske ekle pornomagasinet Hustle havnet i rettsak rundt ytringsfrihet. Woody Harrelson spiller Flynt, Courtney Love har rollen som konen hans, og Edward Norton spiller Flynts advokat, Alan Isaacman.

Sandra Bullock og Georg Clooney som astronautene Ryan Stone og Matt Kowalski.

Gravity Egentlig burde det være forbud mot å se Alfonso Cuaróns vakre, eksistensielle science fiction-drama på andre flater enn et stort kinolerret. Men må man så må man.


The Meyerowitz Stories Et ikke like gjennomgripende relasjonsdrama som Marriage Story, men like fullt et underholdende familiedrama signert Noah Baumbach. Det var her jeg plutselig begynte å like Adam Sandler. Emma Thompson har en hysterisk vittig rolle som dama til Dannys (Sandler) far, spilt av Dustin Hoffman. Tragikomisk leveranse også fra den gode Elizabeth Marvel. Sigourney Weaver dukker opp som seg selv.

La den rette komme inn Elsker denne! Basert på John Ajvide Lindqvists fabelaktige roman, skaper Tomas Alfredson en nydelig miks av nordic noir (før det ble et begrep), sosialrealisme og vampyr-historie. Amerikanerne laget en nyinnspilling som også er veldig god, men som ikke hadde vært nødvendig dersom amerikanerne hadde kunnet lese undertekster.

Cornelis Ikke verdens største film, men en fin liten biografi om Cornelis Vreeswijk, med en riktig så god Hans Erik Dyvik Husby (Hank von Helvete) i hovedrollen.

The Laundromat Dette er Panama-papirene, the Movie. Jeg har skrevet om den før, for de som orker å bla i servicens arkiv (som skulle hatt en bedre søkefunksjon). En ganske snodig sak fra Steven Soderbergh, og i verste fall filmatisk variabel, i beste fall pedagogisk og stundom riktig vittig. Sterk rollebesetning gjør den alene verdt å se: Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas, blant andre.

En kongelig affære Er dette filmen der vi alle oppdaget og forelsket oss i Alicia Vikander? Historien er velkjent, særlig om man har lest  Per Olov Enquists roman Livlegens besøk. Filmen bygger på en annen roman, og som historisk drama er dette uhyre fascinerende stoff. Vikander spiller unge Caroline Mathilde som giftet seg med den psykisk syke danske kongen Christian VII (Mikkel Boe Følsgaard), og innledet et forhold til livlegen hans, Struensee (Mads Mikkelsen).

Søndagens sykdom Et bortgjemt mesterverk kalte jeg denne filmen da jeg tilfeldigvis kom over den. Klikk på den blå lenken, så får du en grundigere omtale.

God’s Own Country Du trenger en vakker kjærlighetshistorie nå. Dette er en usedvanlig vakker film om kjærligheten mellom den unge Yorkshire-bonden Johnny Saxby (Josh O’Connor) og den rumenske leilighetsarbeideren Gheorghe Ionnescu (Alec Secareanu).

Til slutt vil jeg peke på Netflix’ gullrekke Hayao Miyazaki-filmer. En skatt, uansett om du har barn eller unge å se dem sammen med.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s