En liten veiledning i Netflix’ filmjungel – del 1

Adam Driver, Scarlett Johansson og Azhy Robertson i Marriage Story

Marriage Story Misunner alle som har denne til gode, og skal definitivt se den igjen. Elsker hvordan Noah Baumbach lar ømheten og kjærligheten være så rikt til stede i dette skilsmissedramaet. Ihvertfall til advokaten Nora Fanshaw (Laura Dern) kommer på banen. Melankolsk, men med noen genuint morsomme øyeblikk.

Ethan Hawke og Amanda Seyfried i First Reformed.

First Reformed Dette er simpelthen et stykke godt gammeldags kvalitetsdrama fra A til Å, levert av veteranen Paul Schrader og med Ethan Hawke og Amanda Seyfried i hovedrollene. Hawke spiller presten som ledes ut i et vanskelig terreng av tro og tvil, sorg, fortid, begjær og alt hva livet tilhører. Gjennomgripende og gripende. Anbefales på det varmeste.

Jesse Plemons og Molly Shannon i Other People

Other People I disse tider trenger vi å le, og denne filmen gir oss en mulighet til å le midt i det vonde og vanskelige, i dobbel forstand. Jesse Plemons spiller en smådeppa komiker som reiser hjem til Sacramento for å ta seg av sin døende mor. Ikke forvent stor filmkunst. Men når du trenger en sutalaus pustepause med noe som ikke er helt noldus, er dette en passe fin liten sak.

Saorise Ronan og Laurie Meatcalf i Lady Bird.

Lady Bird Dette derimot! (Her måtte jeg sitte på hånden for ikke å bruke store bokstaver.) Jeg så Greta Gerwigs regidebut første gang på filmfestivalen i Toronto, og falt pladask. Siden har jeg sett den flere ganger, uten at forelskelsen har tapt seg. Tvert imot. Gerwigs blikk er så presist og samtidig så tvisynt, med slik sans for vittigheter og vondheter, og i Saorise Ronan har hun den perfekte skuespilleren til å spille ut alle tenåringslivets viderverdigheter. Også Laurie Meatcalf er strålende som Lady Birds mamma Marion. Det skader heller ikke at Timothée Chalamet er med i en birolle. Å jøjje meg, dette er så fint.

Robert Pattison og benny Safdie som brødrene Connie og Nick Nikas i Good Time.

Good Time Dette var filmen som viste at Robert Pattison er god for langt mer enn de litt ensartede rollene jeg til da hadde sett ham i. Her spiller han en fyr som setter himmel og jord og mer til i bevegelse for å hjelpe sin lett psykisk utviklingshemmde bror, som havner i fengsel etter et bankran. En vilt dynamisk, fargerik film som greier den nesten usannsynlige oppgaven å forene ransfilm med dybde og et stort, varmt hjerte.

Tessa Thompson og LaKeith Stanfield i Sorry to Bother you 

Sorry to Bother You I mine øyne er dette i beste fall en film av vekslende kvalitet. Men på sitt beste er den veldig vittig, og med en underliggende relevans man ikke skal kimse av. LaKeith Stanfield spiller en selger som havner i et firma som ytre sett ser fantastisk ut, men som viser seg å ha sine lugubre sider. Føl deg fri til å tenke enkelte storkonsern som mal for selskapet.

A Bigger Splash Her er jeg nesten inhabil, for jeg ser jo alt med Tilda Swinton, og blir like henført hver gang. Luca Guadagnino er bant annet kjent for Call Me By Your Name (som også kan sees på Netflix), den helt elleville nyinnspillingen av Suspiria, og hyperelegante I am Love, også den med Swinton i hovedrollen. A Bigger Splash er en løselig nyinnspilling/fortolkning av Jaques Derrays psykoseksuelle thriller La Piscinefra 1969, med Alain Delon, Romy Schneider og Jane Birkin i hovedrollene. I Guadagninos versjon har vi å gjøre med rockestjernen Marianne (Swinton), som på grunn av en betennelse på stemmebåndet må holde 99 prosent kjeft. Sammen med kjæresten (Matthias Schoenaerts) ferierer hun i Italia da en gammel venn ((Ralph Fiennes) dukker opp med sin smellvakre unge datter (Dakota Johnson). Pure pleasure.

Annette Bening og Lucas Jade Zumann i Moderne kvinner.

Moderne kvinner Ai, ai, ai! Dette er bare elsk! I praksis er det en kjærlighetserklæring til kvinners ulike roller i (unge) menns liv. Her representert ved Jamie (Lucas Jade Zumann). Han lever med sin enslige mor Dorothe Fields, nirøykende og en smule bastant, uten å være helt herre (sic!) over situasjonen. Så er det Jamies venninne Julie Hamlin (Elle Fanning, nydelig) og morens langt yngre venninne Abbie (Greta Gerwig). Og ja, det er en annen mann med, en fin figur ved navn William (Billy Crudup). Det er sent 1970-tall, det er California, det er varme, humor og storartet skuespill. Det er en film å bli glad i og glad av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s