
Inside Llewyn Davis Coen-brødrenes kanskje mest stillferdige film har en av de morsomste, små kattescenene jeg vet om. Filmen var også mitt første møte med Oscar Isaac, som senere har vist seg å ha en formidabel plastisitet som skuespiller. Isaac spiller tittelfiguren, som prøver å få feste som sanger og låtskriver i Greewich Village i 1961, men som må se seg slått av – gjett hvem. John Goodman dukker opp i en vilt strålende rolle. Og så er Carey Mulligan med. Elsker, elsker, elsker henne.

Jane Eyre Cary Joji Fukunagas filmatisering av Charlotte Brontës gotiske roman er en storslått og stemningsfull lekkerbisken, med en rollebesetning bestående av blant andre Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Sally Hawkins og Jamie Bell. Og den har alt en god historie består av: Tragedie, spenning, mystikk og romantikk. Og ikke minst: en stolt og ukuelig hovedperson som har inspirert kvinner gjennom generasjoner. Fukunaga slo gjennom med et brak med fantastiske Sin nombre, og satte etter det sitt bumerke på første sesong av True Detective.

Julie & Julia Vi kan i det minste bruke denne rare tiden til å lage god mat! Og hva er da mer inspirerende enn en film om Amerikas svar på Ingrid Espelid. Nora Ephron er dronningen av lette, underholdende filmer og her har hun med seg Meryl Streep i storslag som TV-kokken Julia Child. Filmen veksler mellom Childs forsøk på å bringe fransk kokekunst til USA på 60-tallet, og Julie Powells (Amy Adams) nåtidige forsøk på å jobbe seg gjennom Childs kokebok. Jeg syns sekvensene med Child er morsomst, men dette er uansett en film å bare nyte, i dobbel forstand.

Lawless For en massiv kombo! Jeg har elsket John Hillcoat siden jeg så hans knallsterke australske western The Proposition. Den, som Lawless, baserer seg på et manus av Nick Cave. Rollebesetningen er helt hinsides sterk: Tom Hardy, Jessica Chastain, Shea LaBeouf, Mia Wasikowska, Guy Pearce, Gary Oldman. Hillcoat og Caves historier er ikke for folk med svake nerver, og når de tar oss med til 1930-tallets illegale spritproduksjon i Virginia, kan det fort bli blodig og fælt. Men resultatet er en fantastisk film.

Macbeth Når vi snakker om blodig … Justin Kurzel sparer heller ikke på kruttet i sin filmatisering av Shakespears berømte skuespill. Men resultatet er til å miste pusten av, filmet som den er i det skotske høyland, med Michael Fassbender og Marion Cotillard i hovedrollene og Paddy Considine i den viktige birollen som Banquo. Jeg har sett filmen flere ganger, og den slutter aldri å fascinere. Og skremme.

Maria Larssons evige øyeblikk Om du ikke orker blodig maktkamp og voldsom død, har du et sterkt og strålende alternativ i Jan Troells nydelige beretning om Maria Larsson (Maria Heiskanen) – en unge arbeiderklassekvinne som tidlig på 1900-tallet vinner et kamera i et lotteri. Kameraet endrer livet hennes – og hennes blikk på verden, og gir henne økonomisk selvstendighet i en turbulent tilværelse med en drikkfeldig og brutal ektemann, spilt av Mikael Persbrandt.