En liten veiledning i HBO Nordics filmjungel – del 2

Dallas Buyers Club For ca 35 år siden var det aids som gjorde oss redde. I denne filmen forteller Jean-Marc Vallée den omtrent sanne historien om Ron Woodroof, en homofob, rasistisk og ikke spesielt spiselig type som puler rundt, og som ender med å opprette en illegal distribusjonskanal for datidens aids-medisin. Som makker får han etter hvert den smått skrullete homsen Rayon (Jared Leto). Det høres shady ut, men det funker nydelig, og med varme og humor. For meg er dette filmen som befestet Matthew McConaugheys talent.

Ryan Gosling og Carey Mulligan i Drive

Drive Hvor mange ganger har jeg sett Nicolas Winding Refns film? Aner ikke. Men det skjer noe i magen min når jeg tenker på den. Blandingen av ømhet og eksplosiv vold. Samspillet mellom Ryan Gosling og Carey Mulligan. Billedkomposisjonene. Dette er er en film jeg misunner alle som ikke har sett. (Trøsten er at jeg faktisk har intervjuet Refn. I Tromsø. Før han ble berømt.)

Kati Outinen i Drivende skyer

Drivende skyer Lollsipopsi! Nei, det er stygt å le. Aki Kaurismäkis film er jo dypt deprimerende. Menn lell. Såvidt jeg kan se er dette også den eneste Kaurismäki-filmen som ligger på HBO. Så derfor: Lollsipopsi!

Viggo Mortensen i Eastern Promises

Eastern Promises Der var han igjen, den ufornliknelige Viggo Mortensen, nok en gang i en David Cronenberg-film, denne gang i samspill med bl.a Naomi Watts og Armin Mueller-Stahl. Det er rått, det er noen uforglemmelige scener av en naken Mortensen i slåsskamp i en badstu i Budapest (om jeg ikke husker feil), det er russisk mafia og en praktoppvisning, nok en gang, av Mortensens talent.

Alexandra Dahlström og Rebecka Liljeberg i Fucking Åmål

Fucking Åmål Å herreminhatt, nå sitter jeg nesten her og griner! 22 år senere husker jeg fortsatt den scenen der de kommer ut fra toalettet, og vi alle sammen gråt og gråt og bare hadde lyst til å klappe og le. Lucas Moodyssons film ble definerende for så mye. Språket. Lesbekampen. Alt som er fint. Denne skal jeg se igjen!

Drew Barrimore og Jessica Lange i Grey Gardens

Grey Gardens Ladies and gentlemen! Dette er en skatt! Jeg har skrevet om den før, men muligens før jeg opprettet filmservicen. Michael Sucsys spillefilm er en nesten bilde-for-bilde-filmatisering av Albert og David Maysles dokumentar fra 1975 (som i dag er klassifisert blandt USAs nasjonalskatter), om mor og datter Bouvier Beale – Big Edie og Little Edie. De er tante og kusine av Jaqueline Kennedy, men går fra å leve blant New Yorks sosietet til å bo i en søppeldynge av et hus i New Hampshire. Med fantastisk spill av Drew Barrimore og Jessica Lange er dette et rørende, morsomt, absurd og fantastisk stykke historiefortelling, og jeg sier bare: se den! Se den!

2 kommentarer om “En liten veiledning i HBO Nordics filmjungel – del 2

 1. Takk for disse, Britt. Har nettopp utvidet med HBO i tillegg til Netflix og synes det er en uoversiktlig jungel, men masse nyttig i din guide. Selv er jeg nå midtveis i karantenetid etter tur til Danmark – det går bra. Har nok å holde på med, tar meg en tur hver dag og har mye slekt og venner som sosialiserer digitalt. Skulle besøkt venner i Wales i påsken, , men nå har vi istedet filmklubb: Ser Gentleman Jack synkront og møtes på Skype for å snakke om det vi har sett og mere til med en kopp te eller et glass vin. Håper det går bra med deg og Rolf.

  Kirsti

  ons. 18. mar. 2020, 20:39 skrev Sørensens filmservice :

  > brittsorensen56gmailcom posted: » Dallas Buyers Club For ca 35 år siden > var det aids som gjorde oss redde. I denne filmen forteller Jean-Marc > Vallée den omtrent sanne historien om Ron Woodroof, en homofob, rasistisk > og ikke spesielt spiselig type som puler rundt, og som ender med å o» >

  Liker

  1. Hei Kirsti! Så denne først i dag. Alt vel her. Kjekt at du har nytte av guiden 🙂 Selv skulle jeg reist til Sør-Frankrike mandag. Men sånn er det. Ellers står Gentleman Jack på skal-se-listen min. Sånn Skype-diskusjon høres kjekt ut! Og sosialt når du er i karantene. Ta vare på deg selv. Vi møtes til kaffe og prat når dette er over. Klem fra Britt

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s