Ubegripelig vakker og intens

Monos Regi: Alejandro Landes, Colombia

Denne filmen hadde førpremiere under Biff, og jeg kortanmeldte den da. I morgen har den ordinær kinopremiere. Her er hva jeg skrev om filmen i høst:


Opprør og motstand mot makt er tema for flere av årets filmer på Biff. Så også denne, men her foregår opprøret på et mikronivå, i et mikrosamfunn. Og det tar ikke nødvendigvis form av et kollektivt opprør, heller. Det er snarere et resultat av en gruppedynamikk. Og det resulterer i noe den enkelte enten slukes av eller må frigjøre seg fra.


Vi skal til Andesfjellene, til en gruppe svært unge geriljasoldater med uklar tilhørighet. Sara Watson (Julianne Nicholson), en kidnappet amerikansk kvinne de kaller Doctora holdes som gissel. Vi aner en slags ungdommens råskap, såvidt holdt i sjakk av militær disiplin og krav til lydighet.
Et angrep gjør at gruppen må forflytte seg til jungelen. Tenåringssoldatene tilhører muligens FARC, men filmens ærend er ikke å undersøke de politiske forholdene i Colombia. Den er mer å undersøke hva som skjer når ungdommen i enda større grad løsrives fra sin overordnede, fra sivilisasjonen, overlatt til sine egne hierarkier, maktkamper og regler. Tematikken er kjent, blant annet fra William Goldings roman «Fluenes herre».

I «Monos» får tematikken et helt distinkt uttrykk idet vi bevitner et tilstand som likner en menneskelig overgang til natur. Det er skremmende, det er brutalt, og det næres av Mica Levis like distinkte lyddesign, som legger seg nær opptil og forsterker fjellets og jungelens lyder. Vind. Fugler. Insekter. Fossefall. Resultatet er en av de mest intense og fysiske filmopplevelsene jeg har hatt på lenge. Kroppen kjentes mørbanket etterpå.


Midt i den kvalmende brutaliteten, villskapen og den stigende fortvilelsen og desperasjonen hos Sara Watson og en av soldatene, slås man i bakken av filmatisk skjønnhet. Fjellandskapet, badet i tåke. Jungelen. Elveleiene. Farlig. Forførerisk. Storslått, slik også filmen er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s