En skikkelig tøysete Hitler-satire

Jojo Rabbit Regi: Taika Waititi, Tsjekkia/New Zealand/USA, komedie, 2 timer 6 minutter, 12 år. Norsk kinopremiere 17. januar

I farten kan jeg ikke huske å ha sett en mer patetisk Hitler-figur enn den regissør Wiatiti gestalter i denne satiren. Jeg kan heller ikke huske å ha sett en mer bedårende Hitler-jugend enn lille Jojo. Så har da heller ikke smånazier vært særlig portrettert på film.

Jojo Rabbit kunne vært laget av Wes Andersen, og ville sansynligvis vært enda bedre da. Men selv om Taika Waititis forsøk på å lage tegneserieaktig, anti-fascistisk satire ikke henger helt ihop hele veien, er den i støytene og på sitt beste morsom nok. Jeg lo ihvertfall mange ganger.

Mor Rosie og sønn Jojo i et ganske lykkelig øyeblikk.
Foto: Larry Horricks/Twentieth Century Fox Film Corporation

Om noen skulle ha glemt det: Waititi er mannen bak den vilt underholdende vampyrsatiren What We Do in the Shadows (2014), som nå er blitt serie på HBO Nordic. Newzealenderens far er maori, moren jødisk, og man behøver ikke ha særlig livlig fantasi for å tenke seg at han kan ha opplevd en smule rasisme. Det er heller ikke usannsynlig at han ser på fremveksten av reaksjonære høyrekrefter med samme bekymring som en del av oss andre.

Hvorvidt Jojo Rabbit fungerer som som vaksine mot fascisme er en annen sak. Men filmen lykkes ganske bra i å harselere med stupide forestillinger om «de andre» – jøder, i dette tilfellet, slik den også delvis lykkes i å kødde med hjernevaskingens metoder og konsekvenser.

Sam Rockwell, Scarlett Johansson, Roman Griffin Davis og Rebel Wilson.
Foto: Larry Horricks/Twentieth Century Fox Film Corporation

Ti år gamle Jojo (bedårende spilt av Roman Griffin Davis) er nazist på sin hals. Men kanskje ikke så veldig modig, når alt kommer til alt. For å preppe seg selv og sin overbevisning, gjør han som Allan i Woody Allens Play it Again, Sam – han maner frem sitt idol. Ikke Humphrey Bogart, men Adolf Hitler.

Så oppdager Jojo at Rosie, moren hans (Scarlett Johansson) skjuler en ung, jødisk kvinne i leiligheten deres. Elsie heter hun, og spilles av Thomasin McKenzie, som huskes fra Debra Graniks nydelige Leave No Trace. Et åpenbart dilemma for gutten som så gjerne vil være lojal mot sin fører.

Roman Griffin Davis som Jojo og Tomasin McKenzie som Elsa.
Foto: Kimberley French/Twentieth Century Fox Film Corporation

Gitt andre verdenskrig, nazismen og holocausts fryktelige konsekvenser, er det en bekmørk og samtidig lettvektig satire vi har å gjøre med. Innimellom greier ikke filmen å bære den historiske byrden. Når alvoret slår inn, oppstår en betydelig sjangerforvirring. Kanskje hadde filmen tjent på å holde seg utelukkende på den lettvektige siden, den er absolutt best når den utelukkende tuller og vaser med bokbål og granater og hjernevask og jøder med hoggtenner og hud av fiskeskjell. Men når så er sagt, greier Waititi å snøre det hele sånn noenlunde sammen, med både rørende og oppløftende resultat.

Scarlett Johansson, unge Davis, Waitit selv, samt Sam Rockwell og Rebel Wilson (begge sentrale ledere for Hitlerjugend) synes å ha hatt det veldig gøy på jobb. Mens Davis går helt og fullt inn i rollen, spiller resten med en litt distansert, parodisk stil som forsterker tegneseriepreget. Her bidrar også Mayes C. Rubeos kostymer og Nora Sopkova og Ra Vincents scenografi og produksjonsdesign. Jeg elsker de fargesterke, bittelitt over-the-top-riktige klærne og interiøret. Lydsporet byr på en vidunderlig bruk av Tom Waits-låten I don’t Wanna Grow Up, pluss Beatles og Bowie på tysk – finurlig nok, siden flere rollefigurer snakker engelsk med til dels kvasitysk aksent.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s