Fint og jordnært om et kvinneliv

American Woman Regi: Jay Scott, USA, drama. Tilgjengelig på ulike strømmetjenester.

American Woman er ikke noen perfekt film, men den er betakende, rørende og oppløftende i måten den skildrer Debras liv og utvikling fra hun er i begynnelsen av 30-årene og til hun godt og vel passerer 40.

Noe av det fine med filmen er at den skildrer et miljø av helt vanlige folk, hva nå det egentlig måtte være. Det er ihvertfall uglamorøst, i skjæringspunktet mellom lavere middelklasse og arbeiderklasse. Debra ble mor som 17-åring. Nå er datteren Bridget (Sky Ferreira) i samme situasjon. Hun er en pur ung enslig mor, alt mens Debra kjører relativt full rulle og ikke nødvendigvis tar de beste valgene i livet. Men hun har et nettverk, i det misnte, selv om det er kranglete. Hun har moren Peggy (Amy Madigan), og søsteren Katherine (Christina Hendricks) og svogeren Terry (Will Sasso) tvers over veien. Og hun prøver hardt å være en god mot og bestemor.

Debra (Sienna Miller) prøver desperat å finne ut hva som skjedde med datteren Bridget (Sky Ferreira).

Så forsvinner Bridget. Debra må ta seg av Jesse, sønnen hennes. Og her er noe av det jeg elsker ved filmen. Med en strålende Sienna Miller i hovedrollen viser den en litt røff og kanskje kantete måte å vise omsorg på. Men omsorg er det. Bridgets forsvinning blir også starten på Debras prosess mot modning, mot utdannelse, mot å måtte ta vare på seg selv og barnet hun har ansvaret for. Det er en tøff prosess. Men Debra viser seg å være en tøff dame. Og hele veien er hun en dame du bare ønsker alt det beste for.

Derfor griner jeg i den virkelig nedpå, men nydelige sekvensen der hun gifter seg, og når vi får vite hva som skjedde med Bridget. Her ligger de sentimentale og melodramatiske fallgruvene vidåpne, men Jay Scott turnerer dem med imponerende tilbakeholdenhet og stor respekt for sorgen, og for de implisertes integritet.

American Woman sier noe om hvor utsatte kvinner kan være. For plutselig vold, for kvinnemishandling. Den sier noe veldig fint og jordnært om vokstermulighet, om standhaftighet og utholdendhet, om selvrespekt som vokser ut av dritt, og om betydningen av nære relasjoner. Det siste gjør den dessuten uten å hausse opp amerikanske familieverdier. Dette er en familie med mange heftige krangler. Men med stor varme for hverandre.

Debra i kjøkkenbordsamtale med søsteren Katherine (nydelig spilt av Christina Hendricks).

Det er også dette American Woman vinner på. Det er en ordentlig varm film, full av kjærlighet til Debra og de rundt henne (minus noen drittsekker), full av respekt for menneskene den handler om.

Debra får en relasjon til Chris (Aaron Paul).

Til å være Jay Scotts langfilmdebut er den mer enn lovende. Interesserte kan merke seg at han er sønn av Ridley Scott (som er inne som produsent), og nevøen til avdøde Tony Scott.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s