Knallsterk Oscar-kandidat

Systemsprengeren Manus og regi: Nora Fingscheidt, Tyskland, drama, 2 timer, 12 år. Norsk kinopremiere 1. november

Jeg får redningsfantasier, sier Micha, han er profesjonell sinnemestringslærer og har for tiden jobben med å følge Benni til og fra skolen. Men han har lagt flere aksjer inn i arbeidet med niåringen enn jobbinstruksen krever.

Spørsmålet er om Benni overhodet kan reddes.

Denne jenten er ikke som niåringer flest. Totalt utagerende, med selvkontroll som går i minus. Destruktiv. Rasende. Farlig for seg selv om andre. Og samtidig en jente som lengter intenst etter mammaen sin, og som hungrer etter omsorg og tilhørighet etter år på rundgang mellom fosterhjem og midlertidige institusjoner.

Albrecht Schuch spiller Micha, som har ansvaret for å følge Benni til og fra skolen.
Foto: Mer Filmproduksjon

At Systemsprengeren er Tysklands oscarkandidat kommer ikke som noen overraskelse, dette er på mange plan en knallsterk, overbevisende film. Den som imponerer aller mest, er 10 år gamle Helena Zengel, som spiller hovedrollen. Nora Fingscheidt er åpenbart en vanvittig god personinstruktør, men likevel. Zengel spiller så overbevisende, så presist, og behersker særlig de vanskelige, brå overgangene mellom sårbarhet, harmoni og rødglødende sinne. De skjer i løpet av sekunder, og Zengel internasliserer alt i ansikt, blikk og fysikk. Dette er rett og slett en sensasjonelt god skuespillerprestasjon.

Filmen imponerer også fordi den greier å være en fokusert tematisk film med nesten dokumentarisk preg – Fingscheidt har bakgrunn som dokumentarfilmskaper – samtidig som den lykkes kunstnerisk. Innimellom går den inn i Bennis hode, hennes sinn, marerittene hennes, og greier med energisk flashende bilder og et like energisk lydbilde å formidle det gjennomtrengende kaoset der inne.

Samtidig gjør den nydelig bruk av eksteriører og interiører, av bylandskap, institusjonslandskap, men særlig av skogslandskap og værskiftninger. Det gjøres på en distinkt, diskret måte som likevel legger et helt særeget preg på filmen.

10 år gamle Helena Zengel er sensasjonelt god som det utagerende barnevernsbarnet Benni.
Foto: Mer Filmproduksjon

Å gå filmatisk inn i barnevernet som tema, og en så vanskelig sak helt spesifikt, er særdeles utfordrende. Også her er filmen på mange måter diskret. Man kan lese ut av den en tydelig kritikk av et system der traumatiserte barn havner i en runddans av utredninger, behandlingsopplegg og plasseringer. Men i stedet for å rette formanende pekefingre mot noen, viser den hele spekteret og alle nyansene. Den umodne moren, som både elsker og frykter datteren. Institusjonsarbeidere som åpenbart er pisse lei av å skulle hanskes med Benni; eller snarere: å ikke greie å hanskes med henne. De som gjør så godt de kan. De som holder på håpet, tross lave odds både i systemet og i jentungen. Og som er glad i Benni.

Her former særlig Gabriela Maria Schmeide en barnevernsarbeider – fru Bafané – som jeg får lyst til å gå inn i filmen og klemme. Så utgjør også en scene mellom henne og Benni en av flere scener som er både hjerteskjærende og uendelig fine på samme tid.

Lisa Hagmeister spiller Bianca Klaas, mammaen til Benni (Helena Zengel).
Foto: Mer Filmproduksjon

Denne vekslingen mellom raseri og glimt av harmoni, håp og destruksjon, skjønnhet og hjerteskjærende sorg utgjør ikke bare filmens rytme og energi, den er selve ryggraden i filmen. Imponerende nok viser den både barnevernets nødvendighet og dets tilkortkommenhet. Imponerende nok greier den å gjøre det nøkternt og usentimentalt, men med stor varme, og på en måte som gir verdifull og smertefull innsikt i et skadet lite menneskes liv. At dette er Fingscheidts spillefilmdebut er like sensasjonelt som Helena Zengels skuespill. Så kom dere på kino folkens. Dette er en film som virkelig betyr noe.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s