Viljens seier over kroppen

Edie Regi: Simon Hunter, drama, Storbritannia, 1 time 42 minutter, 6 år. Kinopremiere i Bergen 20. september, resten av landet 27. september

Finnes det et alternativ til aldershjemmet? Ja! Du kan for eksempel prøve å bestige Suilven, et ruvende, bratt og avsidesliggende fjell i Skottland. Hvilken strålende hommage ville det ikke vært til «det ville barnet» Edie en gang var, før livet førte henne ut i et ekteskapelig myrlandskap.

Jeg elsker ideen, og jeg elsker at det lages film for 85 år gamle skuespillere – i dette tilfellet Sheila Hancock. Derfor skulle ønske det var blitt en film jeg kunne elske. Det er det ikke. Det er en snill og godslig film, en film som streber etter merkelappene «hjertevarm» og «inspirerende», og som det heller ikke helt går an å mislike. Jeg skulle bare ønske den var så god som den faktisk kunne blitt.

Johnny (Kevin Guthrie) og Edie (Sheila Hancock) på treningstur før hun legger ut på den store styrkeprøven.

Hancock gjør en fin rolletolkning av den nyslåtte enken Edie, en dame de færreste ville kalt elskelig. Johnny (Kevin Guthrie), som skal bli hennes venn og veileder i Skottland, kaller henne «en sur gammel ku». Men vi skjønner hvorfor hun er blitt sånn, og vi heier på henne der hun med staver og stive knær jobber seg mot en fjelltopp det synes ubegripelig at hun skal kunne nå.

I disse scenene henter filmen uvurderlig drahjelp fra Skottlands storslåtte natur, man får lyst til å dra dit sporenstreks. Ellers er det svært lite storslått ved filmen, og det er dens største problem. Den er så enkel – bortimot overforenklet, gjennomskuelig og forutsigbar at jeg i lange strekk nærmest faller i søvn. Oppå det hele smøres et tjukt lag med romantiserende musikk, så enerverende at jeg får mugg i ørene.

Dermed skriver Edie seg inn i de siste årenes rekke av filmer rettet mot et godt voksent publikum, der ideen er god og gjennomføringen middelmådig. Synd. Fryktelig synd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s